Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Ενοχλήσεις εγκυμοσύνης και η αντιμετώπιση τους!

Πρωινή αδιαθεσία (ναυτία & εμετοί)
ΑΙΤΙΑ: Εμφανιζεται στο Α’ τρίμηνο εγκυμοσύνης και οφείλεται στη δράση μιας ορμόνης, της χοριακής γοναδοτροπίνης.
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ: Αν έχετε πρωινή ναυτία φροντίστε να τρώτε μια φρυγανιά ή κράκερ. Αν ωστόσο τα συμπτώματα επιμένουν κατά τη διάρκεια της ημέρας, καλό είναι να τρώτε μικρά και τακτικά γεύματα ΧΩΡΙΣ ΛΙΠΑΡΕΣ ΤΡΟΦΕΣ και ΤΟ ΓΑΛΑ. Ροφήματα μέντας και χαμομηλιού μειώνουν τα συμπτώματα.
Καούρες
ΑΙΤΙΑ: Η ορμόνη προγεστερόνη μπορεί να προκαλέσει παλινδρόμηση του όξινου περιεχομένου του στομάχου. Αργότερα, οι καούρες δημιουργούνται από την πίεση που ασκεί η διογκωμένη μήτρα στο στομάχι.
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ: Μικρά τακτικά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας ΜΕ ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΑ ΒΑΡΙΑ & ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ ΦΑΓΗΤΑ. Όχι φαγητό αργά το βράδυ πριν πέσετε για ύπνο. Αν δυσκολεύστε όταν ξαπλώνετε βάλτε πολλά μαξιλάρια προκειμένου να είναι ανασηκωμένο το επάνω τμήμα του κορμού.
Αίσθημα κόπωσης
ΑΙΤΙΑ: Οφείλεται στην εντατική λειτουργία των ζωτικών οργάνων τα οποία επιβαρύνονται με πρόσθετο έργο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ: Χαλαρώστε, όσο προχωράει η εγκυμοσύνη θα αισθάνεστε πιο ενεργητική. Να κοιμάστε αρκετές ώρες. ΠΡΟΣΟΧΗ Αν αισθάνεστε μονίμως κόπωση τότε μπορεί να έχετε αναιμία. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

 Δυσκοιλιότητα
ΑΙΤΙΑ: Η ορμόνη προγεστερόνη κάνει τις τροφές να περνούν πιο αργά στο έντερο προκαλώντας έτσι δυσκοιλιότητα.
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ: Μικρά συχνά γεύματα άφθονα, λαχανικά και τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες. Να πίνετε αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Αιμορροϊδες
ΑΙΤΙΑ: Από πιθανή δυσκοιλιότητα και από την πίεση που ασκεί το έμβρυο στις φλέβες της πυέλου, με αποτέλεσμα την διόγκωση φλεβών.
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ: Συμβουλευτείτε το γιατρό σας να σας δώσει κάποια αλοιφή. Να πλένεστε με κρύο νερό μετά από κάθε κένωση.
Πονοκέφαλος
ΑΙΤΙΑ: Λόγω ορμονικών αλλαγών προκαλείται αύξηση στην κυκλοφορία του αίματος .
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ: Αποφεύγετε να μένετε νηστική και να πίνετε άφθονα νερά.
Αϋπνία
ΑΙΤΙΑ: Αλλαγές στο σώμα , ο όγκος κοιλιάς και η συχνοουρία οδηγούν σε δυσκολίες στον ύπνο.
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ: Κάντε ένα ζεστό μπάνιο πριν ξαπλώσετε και πιείτε ένα ποτήρι ζεστό γάλα. Βρείτε μια άνετη στάση ύπνου τοποθετώντας και μαξιλάρια για μεγαλύτερη άνεση.
Zαλάδες & τάσεις λυποθυμίας
ΑΙΤΙΑ: Διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, ειδικά στα πόδια. Το αίμα λιμνάζει στα κάτω άκρα. Η καρδιά λειτουργεί πιο έντονα για να αιματωθεί σωστά το υπόλοιπο σώμα.
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ: Αποφύγετε την παρατεταμένη ορθοστασία και μην σηκώνεστε ποτέ απότομα. Να τρώτε σωστά.
Πόνοι στα πλευρά
ΑΙΤΙΑ: Η διογκωμένη μήτρα, σε προχωρημένο στάδιο της κύησης πιέζει τα εσωτερικά όργανα με αποτέλεσμα τις ενοχλήσεις στα πλευρά.
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ: Να ξαπλώνετε στο πλάι. Οι ενοχλήσεις υποχωρούν συνήθως όταν το έμβρυο «πάρει θέση» κατεβαίνει δηλαδή στη λεκάνη.
Οιδήματα
ΑΙΤΙΑ: Προκαλείται από κατακράτηση υγρών. Συνήθως είναι πιο έντονο στα πόδια στους αστράγαλους και στα χέρια.
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ: Για να ανακουφιστείτε αποφύγετε την ορθοστασία και να τοποθετείτε τα πόδια σας ψηλά για λίγο το βράδυ όταν ξαπλώνετε. Οχι πολύ αλάτι στο φαγητό. ΠΡΟΣΟΧΗ ! Αν υπάρξει απότομο πρήξιμο που συνοδεύονται με πονοκεφάλους έντονους και αύξηση της αρτηριακής πίεσης, είναι ένδειξη Προεκλαψίας. Ενημερώνετε αμέσως το γιατρό σας!
Κράμπες
ΑΙΤΙΑ: Κακή κυκλοφορία του αίματος.
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ: Μασάζ στο σημείο που σας πιάνει η κράμπα.
Πόνοι στην πλάτη
ΑΙΤΙΑ: Δημιουργούνται από την χαλάρωση των συνδέσμων της λεκάνης .
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ: Να κρατάτε σωστή στάση του σώματος. Ενδείκνυται και το τοπικό μασάζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου