Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Ερωτήσεις-απαντήσεις για την εγκυμοσύνη

10 απλές ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ
1) Πρέπει να προσέχω υπερβολικά τον εαυτό μου τώρα στην εγκυμοσύνη;

ΑΠ:
Η απάντηση είναι όχι-εδώ ισχύει η φράση «η εγκυμοσύνη δεν είναι μια ασθένεια». .! Το μόνο που πρέπει να κάνει η μέλλουσα μανούλα είναι να δώσει βάση σε κάποια βασικά σημεία προσοχής, τα οποία αναφέρονται παρακάτω
• η συχνότητα επισκέψεων στον γιατρό
• ο τρόπος διαβίωσης και διατροφής
• οι συζυγικές σας σχέσεις
• η καθημερινή δραστηριότητα
Για αναλυτικά πατήστε εδώ http://www.doctorvasiliadis.gr/iatrika/menumaieytika/mainodhgies.html
2) Υπάρχουν τροφές που απαγορεύονται ή πρέπει να προσέχω στην εγκυμοσύνη;

ΑΠ:
Τα κρέατα πρέπει να είναι καλά ψημένα , τα λαχανικά καλά πλυμένα για αποφυγή κινδύνου τοξοπλάσμωσης και λιστερίωσης. Περιορισμός στα φαγητά που τρώμε από «έξω»! Απαγορεύεται το μη παστεριωμένο γάλα. Το συκώτι είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α. Υπερβολικές ποσότητες βιταμίνης Α ωστόσο μπορούν να οδηγήσουν σε υπερβιταμίνωση. Αποφεύγονται επίσης οι τεχνητές γλυκαντικές ύλες, πχ σακχαρίνη.
3) Πόσο βάρος πρέπει να πάρω;

ΑΠ:
Το αποδεκτό βάρος είναι μέχρι 12 κιλά περίπου. Σημαντική είναι η κατανομή του βάρους που θα πάρετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.. Το μωρό σας στο Α΄ τρίμηνο είναι ακόμα μικρό οπότε και τα κιλά που παίρνετε είναι καθαρά δικά σας. Προσοχή στην απότομη και υπερβολική αύξηση βάρους μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως η προεκλαμψία.
Για ανάγκες ημερήσιων αναγκών μεταβολισμού πατήστε εδώ http://www.doctorvasiliadis.gr/menusidebmi.html
4) Πρέπει να πάρω κάποιο συμπλήρωμα;
ΑΠ: Προσοχή η χρήση βιταμινών χωρίς ιατρική συμβουλή μπορεί να προκαλέσει τοξικότητες. Ρωτήστε τον γιατρό σας ή τη μαία σας για συμπληρώματα βιταμινών.
5) Έχω πόνους στην πλάτη, γιατί συμβαίνει αυτό;
ΑΠ: Η ορμόνη προγεστερόνη μαλακώνει τους συνδέσμους . Με αυτόν τον τρόπο χαλαρώνουν οι σύνδεσμοι της σπονδυλικής στήλης . Κάποιες φορές η ενόχληση μπορεί να ξεκινάει από τους γλουτούς. Δεν φοράμε τακούνια, κρατάμε σωστή στάση του σώματος.
6) Επιτρέπονται οι επαφές;

ΑΠ:
Μόλις διαπιστωθεί η εγκυμοσύνη καλό είναι οι επαφές να διακοπούν μέχρι να γίνουν όλες οι απαραίτητες εξετάσεις. Επιτρέπονται μέχρι και το 7ο μήνα και πάντοτε με α) τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού (να μην συντρέχει μαιευτικός λόγος) και με β) τη χρήση προφυλακτικού (διότι το σπέρμα περιέχει προσταγλανδίνες και μπορεί να προκαλέσει πρόωρες συσπάσεις..πρόωρη ρήξη υμένων!!)
7) Το αλκοόλ και ο καφές επιτρέπονται;

ΑΠ:
Μόνο υπερβολικές ποσότητες μπορούν να αποβούν τερατογόνες για το μωρό και να προκαλέσουν σύνδρομο εμβρυϊκού αλκοολισμού. Ένα ποτήρι κρασί επιτρέπεται..αλλά όχι σε συχνή βάση! Για τον καφέ δεν υπάρχει κάποια αναφορά σε βιβλιογραφία που να αποδεικνύει αρνητική έκβαση στην εγκυμοσύνη. Επιτρέπεται 1-2 φλιτζάνια την ημέρα.
8) Με το κάπνισμα, πόσα τσιγάρα την ημέρα επιτρέπονται;

ΑΠ:
Το καλύτερο είναι να μην καπνίζετε καθόλου. Το κάπνισμα προκαλεί προβλήματα στο έμβρυο και στην έκβαση εγκυμοσύνης (μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό, πρόωρη αποκόλληση πλακούντα κ.α.) Ωστόσο εάν δυσκολεύεστε το ανώτερο είναι τα τρία τσιγάρα την ημέρα.
9) Πως μπορώ να αντιμετωπίσω τις ραγάδες;

ΑΠ:
Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης η κοιλιά, οι γλουτοί, οι γοφοί και φυσικά το στήθος διογκώνονται. Οι ραγάδες εμφανίζονται συνήθως πρώτα στο στήθος και στους γλουτούς και αργότερα μετά τον 4ο μήνα εγκυμοσύνης εμφανίζονται και στην κοιλιά. Υπάρχουν ειδικές αλοιφές στο εμπόριο για πρόληψη των ραγάδων, μπορεί να μην κάνουν θαύματα, ωστόσο δίνουν καλύτερη ελαστικότητα και ενυδάτωση στο δέρμα. Προσέξτε μην πάρετε υπερβολικό βάρος στην εγκυμοσύνη.
10) Μπορώ να βάψω τα μαλλιά μου;

ΑΠ: Στην αρχή της εγκυμοσύνης όχι! ..Από την 16η εβδομάδα και μετά (έχει τελειώσει και η διαδικασία της οργανογένεσης.) μπορεί με επιφύλαξη η έγκυος να βάψει τα μαλλιά της, άποψη που προκύπτει περισσότερο από υπόθεση παρά από
τεκμηριωμένη επιστημονική γνώση από ουσιαστικά αποδεικτικά στοιχεία.  (πηγή)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου